Курісовська сільська рада

Березівського району Одеської області

04855 9 65 92

Телефон

Базові цінності ЄС: Рівність

02.03.2021

4. Рівність

ЄС декларує рівність всіх громадян, забороняючи будь-яку дискримінацію за ознакою статі, раси, кольору шкіри, етнічного чи соціального походження, генетичних особливостей, мови, релігії або віруваня, політичних та інших переконань, належності до національної меншини, за майновими ознаками, за місцем народження, наявністю інвалідності, віком та сексуальною орієнтацією.

Особлива увага приділяється рівності між чоловіками та жінками, в тому числі в контексті трудових прав.

Принцип рівності не заважає підтримувати окремі соціальні групи, які потребують такої підтримки, в тому числі дітей та осіб з інвалідністю.

Яким має бути напрямок змін?

З впровадженням реформ, які укріплюють рівність, в суспільстві має зростати розуміння того, що інші громадяни мають однакові із ними права, а також того, що держава і суспільство мають докладати спільних зусиль, щоби можливості різних людей з різних соціальних груп були подібними. Представники найменш захищених соціальних груп повинні відчувати якомога менше обмежень.

Життєві приклади реформ, що втілюють цінність

  • Ініціативи щодо рівності жінок.
  • Енергоефективність житла (зрівнює можливість бідніших із загальними)
  • Боротьба з корупцією
  • Можливості для людей з інвалідністю бути повноцінним членом суспільства  

Детальний опис цінності, зафіксований у праві ЄС:

Європейський союз приділяє особливу увагу рівності між чоловіками та жінками – вона згадується у базових договорах ЄС як основний виразник цінності рівності (ст.2,3 ДЄС). 

Окремо наголошується на рівності чоловіків та жінок у трудових відносинах, а також на тому, що вони мають отримувати рівну заробітну платню за однакову виконану роботу (ст. 153, 157 ДФЄС). При цьому ЄС окремо відзначає право держави чи роботодавця підтримувати недопредставлену стать і надавати їй певні переваги – це не вважається порушенням принципу рівності. (ст.23 Хартії основоположних прав)

У більш загальному сенсі, ЄС зобов’язується «слідувати принципу рівності всіх громадян, які мають отримувати однакову увагу» з боку європейських органів влади. (ст.9 ДЄС), а Хартія (ст.20-22, 25) визначає окремі аспекти рівності, а саме:

  • Напряму заборонена «будь-яка дискримінація за ознакою статі, раси, кольору шкіри, етнічного чи соціального походження, генетичних особливостей, мови, релігії або віруваня, політичних та інших переконань, належності до національної меншини, за майновими ознаками, за місцем народження, наявністю інвалідності, віком та сексуальною орієнтацією»
  • Гарантується повага до культурного, релігійного та мовного розмаїття в ЄС
  • Складовою рівності є «рівність усіх перед законом», що сполучає цю європейську цінність із наступною – верховенством права.
  • Літні люди зберігають право на незалежність та повноцінну участь у соціальному та культурному житті, а також право на гідне життя (та й загалом, цінність рівності багато же перетинається із принципом гідності)

Принцип рівності не заважає підтримувати соціальні групи, які потребують такої підтримки. (ст.24-26 Хартії).  Зокрема, підкреслюється важливість того, щоби особи з інвалідністю «отримували переваги від заходів, покликаних забезпечити їхню незалежність, соціальну інтеграцію, зайнятість та участь у житті громади».

Інша виділена група, підтримка якої сприяє рівності у суспільстві – це діти.

  • Діти мають отримувати можливість такого захисту та турботи, який необхідний для їхнього благополуччя.
  • Діти мають право на вільне висловлювання думки; у питаннях, що стосуються них, цю думку необхідно брати до уваги, але робити це зважаючи на їхній вік та зрілість.
  • Під час ухвалення рішень, які стосуються дітей, як державні органи, так і приватні інституції мають передусім виходити з наслідків для дітей та їхніх інтересів.
  • Кожна дитина повинна мати право підтримувати регулярний контакт з обома своїми батьками, якщо лише це не суперечить інтересам цієї дитини. 

На досягнення рівності спрямована також підтримка регіонів, які не мають достатнього рівня розвитку.

Чи є подібні норми в Україні? 

Конституція визначає, що «усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах» (ст.21), «мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом» (ст.24), тощо. 

Join Us Facebook
запитай у гіда
дія центрів 1 1
Photo1643367773 (4)