Курісовська сільська рада

Березівського району Одеської області

04855 9 65 92

Телефон

Житель села Яськи Одеського району захворів на ботулізм.

23.04.2024

Житель села Яськи Одеського району захворів на ботулізм. Про це повідомляє пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області. Причиною захворювання стало вживання ляща в’яленого власного виготовлення.
Чоловік виловив рибу в річці Турунчук, поблизу Ясьок, і зав’ялив її. Наступного дня після вживання риби у хворого з’явився біль в животі, слабкість, здуття живота, головний біль. Через день приєднались такі симптоми, як порушення зору і ковтання, сухість у роті.
Хворого ушпиталили до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» Одеської міської ради. Лікарі поставили чоловікові діагноз «Ботулізм». Наразі хворому надано необхідне лікування та введено протиботулінічну сироватку.
Одеське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області приймає участь у санітарно-епідеміологічному розслідуванні випадку.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області вкотре наголошують: ботулізм – небезпечна недуга, яка може призвести до летальних наслідків.

Для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
  • сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
  • швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

Бережіть себе та своїх рідних!

ботулізм (1)
Join Us Facebook
запитай у гіда
дія центрів 1 1
Photo1643367773 (4)